{var_dump()}
发文

小弟首貼 ET672 HKG-NRT 20150909 埃塞俄比亞航空787驚喜之旅

9451 43
新人发文,需要您的多多支持与鼓励~
有機會去東京了
仲可以坐埃航
將第一次搭787比左佢
架機係ET-AOP
算幾新
座位雖然比較薄,但坐得好舒服
平飛後出餐
如我所料係去年食過既黑椒牛肉飯
不過無所謂啦,味道岩我胃口
而因航奶凍重奶味
cheese cracker送白酒正常也
飯後行下機艙
順便搵空姐交log sheet比機長
再問佢點解個窗變唔到光暗
原來要喺panel解鎖
先有呢個功能
之後行去機尾
見到有個商務餐,我有啲好奇
個空姐問我食嗎?
我當然唔會客氣
主菜係牛肉薯仔
份量比較多,味道也不錯
而沙律係靚啲既
Chocolate mousee唔算太甜
商務餐雖然似PEY
但因為咁,HKG-NRT來回J Class
可以賣$5600左右
飲飽食醉後
等landing,好smooth好定
之後想參觀cockpit
但見到比較忙
所以唔打擾啦
整體而言
去到東京正中一個原因
係埃航賣到飛
2000唔使包飛機餐,30kg行李
仲想點
而且準時起飛同到達
記得舊年搭ET去ICN
平均遲30分鐘到2個鐘
不過架機既保養需要改善
6個WC有1個用唔到
而且我坐既位有啲組件
已損壞
No of pax in Cloud Nine : 6/24
No of pax in Economy Class : 101/246
HKG
STD:1520 ATD:1522
NRT
STA:2040 ATA:2035
ET-AOP曾經喺2013年7月
發生火警,同年12月再度服務

第一次坐787 (ET-AOP)

第一次坐787 (ET-AOP)
小弟首貼 ET672 HKG-NRT 20150909 埃塞俄比亞航空787驚喜之旅

薄薄的座位,但很舒服

薄薄的座位,但很舒服

32吋舒適的座距

32吋舒適的座距

安全卡

安全卡

洗手間

洗手間

36A破損的arrmrest

36A破損的arrmrest

雲海

雲海

黑椒牛肉飯

黑椒牛肉飯

Cheese Cracker

Cheese Cracker

可調節光度的窗

可調節光度的窗

夕陽下的機艙

夕陽下的機艙

廚房

廚房

商務位的牛肉薯仔餐

商務位的牛肉薯仔餐

遙控器

遙控器

下機後的經濟艙

下機後的經濟艙

下機後的商務艙

下機後的商務艙

评分 ( 2人) 威望 理由 总评分: 威望 +34  查看全部评分
大小飞飞
+ 4 恭喜, 每10个回复奖励1个威望, 每贴最高奖励10威望。
PiKaBo
+ 30 感谢分享!
鲜花 (7朵) 鲜花榜
日天日天刘昊日天刘昊日天刘日天2023-5-20 05:17
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
袁翀雨2017-2-23 16:12
送了1朵鲜花:  谢谢分享!
单身的汤圆2016-1-5 11:05
送了1朵鲜花:  太给力了!
HansK2015-12-30 08:58
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
Ma.2015-12-30 08:54
上一篇:  下一篇: 

关注本版大神,阅读更多精彩好文

43 个评论

独孤  钻石会员  2015-12-29 23:23:45  | 显示全部楼层
精良出品!
Terry杰  蓝钻会员  2015-12-29 23:32:40  | 显示全部楼层
这照片美爆了,航司的宣传照都比不及啊!!超级赞!!
MAYAMA  蓝钻会员  2015-12-30 01:52:00  | 显示全部楼层
味道很重
laplace    匿名飞客  发表于 1970-1-1 08:00:00
post_deleted
enellai  蓝钻会员  2015-12-30 08:35:32  | 显示全部楼层
完全系粤语,睇吾明
Jack_the_Onion_  钻石会员  2015-12-30 09:35:13  | 显示全部楼层
真的是看粤语脑海中就直接切换到粤语读了,哈哈
sjoffice  黑钻会员  2015-12-30 09:50:50  | 显示全部楼层
虽然文字看不懂,但图片是极好的
jiangtailuo  钻石会员  2015-12-30 10:52:30  | 显示全部楼层
感谢分享你的经历
henrylau  蓝卡会员   楼主| 2015-12-30 11:47:31  | 显示全部楼层
qq278402489 发表于 2015-12-30 09:11
话说,上座率如何?啊哈哈哈
上座率大約40%
幾乎上一人可以霸佔一排座位
henrylau  蓝卡会员   楼主| 2015-12-30 11:49:08  | 显示全部楼层
极光 发表于 2015-12-30 10:44
粤语不错,有亲切感!可惜自己的粤语太差,哈哈。787不错哦。感觉航食也不错。
航食真的不錯
特別是空姐讓我試的商務餐
雖然很不健康,但味道與份量足夠
D_E_S_I_R_E  钻石会员  2015-12-30 12:46:01  | 显示全部楼层
哈哈粤语能大致看得懂,但是不怎么会说
楼主点解係HK人?
Lyttonark  钻石会员  2015-12-30 12:58:58  | 显示全部楼层
粤语。。。恩,可以检验是不是个tvb剧迷
IshiYoo1984  白金会员  2015-12-30 13:08:07  | 显示全部楼层
登机牌啥样啊
ienghoi  黑钻会员  2015-12-30 14:04:03  | 显示全部楼层
澳門人頂一下